دلایل ناک زدن موتور
چرا خودرو ناک (Knock) می زند؟
صدایی که در ویدئو فوق شنیدید، می دانید چه خساراتی میتواند به خودرویتان وارد کند و دلایل به وجود آمدن آن چیست؟ برای پاسخ به این سوالات در این مقاله از ایده پاژ با ما همراه باشید.
عده ای گمان می کنند که این صدا، صدای سوپاپ هاست، در حالیکه صدای ناک است. این صدا بر اثر برخورد دو جبه شعله به هم یا احتراق پیش رس یا خودسوزی به وجود می آید که دلایل مختلف میتواند داشته باشد.
احتراق پیش رس به این معنی است که قبل از آنکه شمع جرقه بزند، به دلیل تراکم و افزایش فشار، مخلوط سوخت و هوا خود به خود منفجر شده و یک جبهه شعله به وجود می آورند. سپس شمع جرقه زده و یک جبهه شعله از سمت شمع ایجاد میکند و این دو جبهه به یکدیگر برخورد کرده و باعث فشار مضاعف بر روی پیستون میشود و حتی میتواند پیستون را سوراخ کند یا بشکند. خودسوزی نیز تقریبا مشابه همین است با این تفاوت که ابتدا شمع جرقه می زند و یک جبهه شعله ایجاد می کند و به دلیل افزایش فشار در سمت دیگر محفظه احتراق یک انفجار دیگر ایجاد میشود و این جبهه شعله با هم برخورد می کنند. حال در ادامه به بررسی احتراق معمولی، احتراق پیش رس و خودسوزی می پردازیم.
انواع احتراق در خودرو
احتراق معمولی
در احتراق معمولی شمع جرقه میزند و جبهه شعله به صورت منظم به سمت پیستون حرکت می کند تا به سر پیستون میرسد.
احتراق پیش رس
در احتراق پیش رس به دلیل افزایش فشار و دما، مخلوط سوخت خود به خود منفجر می شود سپس شمع جرقه میزند و یک جبهه شعله از سمت شمع ایجاد میشود و در یک نقطه این دو جبهه شعله به هم برخورد می کنند.
خودسوزی
در احتراق همراه با خودسوزی شمع جرقه میزند و یک جبهه شعله ایجاد میشود و به دلیل افزایش فشار در سمت دیگر محفظه احتراق انفجار به وجود می آید و مجددا دو جبهه شعله به هم برخورد می کنند و صدای ناک ایجاد می شود. حواستان باشد که هیچگاه نسبت به این صدا بی اهمیت نباشید، چرا که خسارات جبران ناپذیر و سنگینی ایجاد خواهد کرد.
دلیل بوجود آمدن ناک در خودرو
حال قصد داریم، به بررسی دلایل ناک زدن در خودرو بپردازیم.
کیفیت سوخت
اولین دلیل کیفیت پایین سوخت است. همانطور که میدانید کیفیت سوخت در ایران خیلی پایین است و مهمترین دلیل ناک زدن خودرو ها در ایران اکتان پایین سوخت است. اکتان به معنی مقاومت سوخت در برابر خودسوزی است. این مشکل تا حدودی با استفاده از بنزین سوپر برطرف میشود.
ایجاد کربن داخل محفظه احتراق و روی پیستون
هنگامی که موتور خودرو را باز کرده اید، لایه سیاه رنگی که داخل محفظه احتراق و روی پیستون را گرفته است مشاهده کرده اید. این لایه به دو دلیل میتواند باعث ایجاد ناک شود. دلیل اول اینکه یک حجم از محفظه احتراق را اشغال می کند و نسبت تراکم را بالا میبرد و باعث ایجاد ناک می شود. دلیل دوم این است که زمانی که این لایه در معرض دمای بالا قرار میگیرد بعضی نقاط آن به شکل گداخته در آمده و سرخ رنگ میشود. این نقاط باعث ایجاد احتراق پیش رس و ناک می شوند.
شمع های غیر استاندارد
مورد بعدی استفاده از شمع های غیر استاندارد و هیت رنج غلط شمع است. شمع ها بازه های حرارتی متفاوتی دارند. حتما از شمعی استفاده کنید که به واسطه ی کمپانی های سازنده توصیه شده است و قبل از بستن شمع دهانه شمع را تنظیم کنید.
سوخت رقیق
دلیل بعدی سوخت رقیق است. نسبت سوخت به هوای رقیق باعث بالا رفتن دما در محفظه احتراق می شود. بالا رفتن دما در محفظه احتراق باعث ایجاد ناک میشود. اکنون شاید این فکر را کنید که نسبت سوخت به هوا را غنی کنیم، که این به خودی خود می تواند مشکلات دیگری به وجود بیاورد. غنی شدن سوخت باعث احتراق ناقص می شود و درون محفظه احتراق کربن یا اصطلاحاً دوده میبندد.
ایراد در سیستم خنک کاری و روغن کاری موتور
و مورد بعدی مشکل در سیستم خنک کاری و روغن کاری موتور است.اگر مشکلی در سیستم خنک کاری موتور به وجود بیاید دمای موتور افزایش پیدا میکند و بالا رفتن دما یکی از دلایل اصلی ایجاد ناک است و همچنین یکی دیگر از وظایف سیستم روغن کاری خنک کاری قطعات هم هست و اگر روانکاری با مشکل روبرو شود اصطکاک بین قطعات افزایش پیدا میکند و دمای موتور بالا می رود.
همچنین در کلیپ آموزشی ناک زدن در هوای گرم به بررسی دقیق تر این مشکل پرداخته شده است .
افزایش فشار هوا
مورد بعدی افزایش فشار هوا است. این مورد دست ما نیست ولی در سیستم های انژکتوری و به واسطه سنسور مپ تا حد زیادی برطرف می شود. در سیستم های انژکتوری از یک سنسور به نام ناک استفاده شده است که هرموقع که ناک به ایسیو گزارش دهد،ایسیو بصورت 2 درجه 2 درجه جرقه را ریتارد می کند، تا ناک برطرف شود. بعد از برطرف شدن بصورت یک درجه یک درجه آوانس می کند، آنقدر این کار را انجام می دهد تا بهترین زمان جرقه را پیدا کند. به خاطر همین سنسور است که ذوب شدن پیستون و شکستگی پیستون در خودرو های انژکتوری نسبت به کاربراتوری کاهش چشم گیری پیدا کرده است.
در ادامه چنانچه سوالی در ارتباط با رفع ناک زدن خودرو و دلایل آن داشتید یا به دنبال آموزش های برق خودرو و ایسیو هستید،پیشنهاد می کنیم، در دوره برق خودرو و ایسیو همراه ما باشید.
دیدگاهتان را بنویسید